Szybkowary oraz wieloczynnościowe urządzenia kuchenne - opis urządzeń

Szybkowary to szczelne garnki, w których podczas gotowania dań następuje wzrost ciśnienia oraz temperatury wrzenia wody, co przyspiesza proces przygotowywania potraw. Malaksery, inaczej mówiąc roboty kuchenne albo wieloczynnościowe urządzenia kuchenne służą do wykonywania wielu czynności związanych z przygotowaniem posiłków, dzięki zastosowaniu wymiennych narzędzi i naczyń.


link pod obrazkiem
Wprowadził: Franklin Heijnen
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Z reguły wykorzystuje się je do: siekania, mielenia, mieszania, ucierania, wyrabiania ciast oraz rozdrabnianie jarzyn. Niektóre roboty kuchenne mają także wbudowany blender. Szybkowar wynaleziono w 1679 r. Naczynie to wykonane jest z reguły z aluminium lub stali nierdzewnej.

W porównaniu z garnkami do duszenia, wielofunkcyjne szybkowary, pozwalają oszczędzić czas i oferują rozmaity wachlarz opcji szybkiego przygotowywania potraw wedle gustu klienta. W porównaniu z kuchenkami mikrofalowymi, wielofunkcyjne szybkowary - źródło - pozwalają zachować w czasie gotowania - wartości odżywcze i smakowe bez ryzyka wykipienia jego zawartości. Szybkowary można myć w zmywarce. Szybkowary mają następujące funkcje: gotowanie zwykłe albo na parze, smażenie i podsmażanie, duszenie, gotowanie powolne, podgrzewanie z utrzymaniem ciepła potrwa oraz funkcje przyrządzania: zup, owsianek, ryżu, ryb oraz ciast. W warunkach wysokogórskich, szybkowary mogą być niezbędne do przyrządzania dań. Na przykład, na wysokości 6000 metrów nad poziomem morza, woda wrze w temperaturze 81 °C. W tych warunkach, przyrządzanie potraw bez szybkowara jest długotrwałe, jeżeli w ogóle możliwe.

Kucharz przygotywujący posiłek
Wprowadził: Jaume Escofet
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Malaksery to urządzenia niezwykle wszechstronne, wygodne i przydatne w kuchni. Wyposażone są w ostrza ze stali nierdzewnej. W skład robota kuchennego wchodzą ostrza do miksowania, siekania i rozdrabiania oraz dwie różnego rodzaju tarcze – do szatkowania i do tarcia. Oprócz tego dodatkowo dostępne są jeszcze 3 dodatkowe tarcze – do krojenia np. frytek lub warzyw na standardowe paski, do tarcia (np. warzyw albo sera oraz tarcza z dużymi otworami do tarcia. Uniwersalny zestaw akcesoriów usprawnia przyrządzanie posiłków. Robot posiada funkcję blendera, sokowirówki, drobi i szatkuje, mieli mięso, miesza ciasto. Przy pomocy malaksera zatem zmiksować zupę, przygotować mus owocowy, ubić białka, pokroić warzywa na plastry, skruszyć lód oraz rozdrobnić bakalie. Dzięki metalowej końcówce miksującej - robota kuchennego można używać także do rozdrabniania produktów gorących, np. warzyw w gotującej się zupie.
2019/02/26
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.