Rodzaje form do tart

Tarta to fantastyczny typ wypieku rodem z Francji, który bardzo szybko uzyskał sławę na całym świecie. Przyczyną jej sukcesu jest typowy spód z brzegami z kruchego ciasta albo z typowego ciasta francuskiego (bardzo rzadko piecze się tarty z ciasta półkruchego).
Formy do tarty
Treści źródłowe: garneczki.pl
Podstawowa forma do tarty musi być okrągła i niska, zakończona typowymi, lekko karbowanymi krawędziami. Tarta to ciasto, które posiada wprost niezliczone możliwości dopasowania dodatków. Występuje zarówno w wariantach słodkich, jak i wytrawnych. Jednym z najbardziej znanych odmian tarty przygotowywanej na słodko pozostaje popularna już tarta Tatin (odwrócone ciasto z jabłkami, serwowane koniecznie na ciepło, bardzo często z dodatkiem bitej śmietany), tarta czekoladowa, malinowa albo cytrynowa. W postaci na słono zwykle zajadamy się tartą z kurczakiem, z łososiem, tartą serową czy szpinakową. Zależnie od pory roku dużym sukcesem cieszą się tarty z przeróżnych owoców i  warzyw sezonowych.

Zapewnieniem udanego wypieku jest właściwie dobrana forma na tartę. Na rynku dostępnych jest sporo form do pieczenia, zrobionych z różnych materiałów. W podstawowym zaopatrzeniu kuchennym na pewno przyda się forma z blachy ocynowanej albo forma z blachy stalowej. Użytecznym rozwiązaniem jest zastosowanie przez producentów nieprzywieralnych powłok wewnętrznych – na przykład teflonowych albo xylanowych. Te oferuje np. wielokrotnie typowana przez piekących włoska marka Guardini. Nieprzywieralność form jest o tyle ważna, że kruche ciasto tarty nie potrzebuje stosowania papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Formy do tarty (inspiracje odnajdziesz tutaj: na stronie garneczki.pl) powinny, toteż zapobiegać możliwemu przypalaniu ciasta i być proste w zachowaniu schludności.

Sporą sławą cieszą się też formy wytworzone z silikonu albo formy ceramiczne. Forma silikonowa do tarty, dzięki swojej gibkości i giętkości, zapewnia wyjątkowo wygodne wyciąganie zrobionego ciasta na talerz czy paterę. Formy silikonowe można zwinąć albo złożyć, co jest kolejnym atutem szczególnie w niedużych kuchniach. Natomiast forma ceramiczna do tarty bądź szklane naczynie żaroodporne do tarty nierzadko mogą być także stosowane, jako naczynie do zapiekania o odmiennym użyciu, w związku, z czym nasz zakup będzie jeszcze bardziej wielofunkcyjny. Bogatą i przeróżną propozycję form do tarty oferuje sklep internetowy garneczki.pl.

Czarującym urozmaiceniem naszych eksperymentów z wypiekiem tart mogą być mini-tarty, przeznaczone dla jednej osoby. Do ich przyrządzenia potrzebne nam będą nieduże foremki do tarty. Na bazie jednego ciasta kruchego umożliwią one przyrządzenia indywidualnych tart z ulubionymi dodatkami dla każdego. Małe tarty na słodko będą wyglądać wyjątkowo pysznie przyozdobione cukrowymi bądź czekoladowymi posypkami, puszystymi kremami lub barwnymi polewami.


Inne artykuły

Elektronika - jakim wyrobem jest, jakie ma przeznaczenie, i również w których miejscach

czujnik
Wprowadził: US CPSC
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Wychodząc od podstaw, wyjaśnijmy na początku czym zajmuje się elektronika. Jest to obszar techniki dodatkowo nauki, która frapuje się obwodami elektrycznymi posiadającymi, obok części elektronicznych biernych, części czynne takie jak lampy próżniowe, tranzystory oraz diody.
Wprowadził: 5tka PR & Marketing Szeptany
2019/03/25
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.